Bel ons: 085 - 016 06 06 e-mail

De beste kookboeken van afgelopen jaar

De beste kookboeken van afgelopen jaar

Onze kookboek specialist

Caroline weet alles over de beste kookboekenVoor het samenstellen van onze lijst met beste kookboeken van het afgelopen jaar deden we een beroep op Caroline, kookboekspecialist en eigenaar van Biologisch Lunchcafé Helene. Een fijne plek gevestigd op de bovenverdieping van boekhandel Quist in Bergen op Zoom. De kleine keuken staat midden tussen de kookboeken. Mooie inspiratie voor alle taarten en koekjes, soepen, sandwiches en wat ze er anders nog zo kokkerellen. Iedere dag wordt er vers gebakken en gekookt met veel liefde en plezier! Zeker een bezoek waard.

De beste kookboeken met aantekeningen

Hieronder vind je onze top-5 van beste kookboeken met de persoonlijke aantekeningen van Caroline. Alle genoemde kookboeken zijn in het café en in de webshop verkrijgbaar. Dankjewel Caroline voor het helpen samenstellen van deze lijst! En het bewaren van de vrede bij HoutCuisine natuurlijk.

De vijf beste kookboeken volgens Caroline & HoutCuisine

beste-kookboek-greenkitchenThe Green Kitchen

Niks was dit jaar zo een enorme hype in kookboekenland als de groene keuken, superfood, cleancooking of hoe je het ook wil noemen. Iedereen bleek ineens op smoothies, slowjuices, rauw en vegan eten te leven.
Ik ben niet zo van rages, ze hebben geen bestand. Maar vaak zit er een goede kern in en daarom kies ik toch een kookboek uit die enorme stapel: The Green Kitchen is een prachtexemplaar in het genre en dan helemaal zonder al die labels. Verrassende en creatieve vegetarische en vegane recepten en ontzettend mooie fotografie • The Green Kitchen, David Frenkiel, Luise Vindahl, januari 2014 – 24,95

beste-kookboek-yvestownYvestown in de keuken

Deze heb ik gekozen omdat het zo prachtig aansluit bij wat HoutCuisine maakt: keukens. Maar een keuken is (altijd al) duidelijk meer dan een plek om eten klaar te maken, het is een creatieve en sociale ruimte, en steeds vaker ook het hart van het huis in letterlijke zin, open en midden in de woon- en eetkamer geplaatst. Yvestown in de keuken is dus niet echt een kookboek maar wel een prachtig inspiratieboek over keukens en mensen in hun keukens, koken en eten. Natuurlijk inclusief lievelingsrecepten. • Yvestown in de keuken, Yvonne Eijkenduijn, maart 2014 – 27,95

beste-kookboek-honey-and-coHoney & Co.

Dit is een van mijn lievelingskookboeken van het afgelopen jaar. Gekozen als representant voor al die mooie Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse kookboeken die de afgelopen tijd zijn verschenen. ‘Homey’, zo noemen Sarit en Itamar hun kookstijl, hart- en buikverwarmende gerechten uit Israel waar ze alle twee vandaan komen. Na jaren in Londen als chef te hebben gewerkt voor Ottolenghi, opende Sarit Packer samen met haar partner Itamar Srulovich het restaurant Honey & Co, dat door de Observer prompt tot Newcomer of the Year 2013 werd uitgeroepen. • Honey & Co., Sarti Packer, Itamar Srulovich, oktober 2014 – 24,99

beste-kookboek-i-love-nyI love New York

Dit is een bijzonder mooi uitgegeven en gefotografeerd kookboek. Ook al is Daniel Humm een 3 sterrenkok, de recepten in I love New York zijn maakbaar en toch heerlijk. Het is niet enkel een kookboek want Humm neemt je mee naar de bijzondere ambachtslieden en boeren in en om New York, waar hij zijn ingrediënten haalt. Hij laat daarmee het belang van uitstekende ingrediënten zien, van de regionale producten en het contact tot je leveranciers. Ieder hoofdstuk vertelt het verhaal van een van hen gevolgd door een aantal recepten met dat speciale ingrediënt in de hoofdrol. • I love New York, Daniel Humm, mei 2014 – 39,99

beste-kookboek-de-smaken-van-italieDe smaken van Italië

Deze net opnieuw verschenen en volledig herziene uitgave van een klassieker is geschreven door een van mijn absoluut favoriete culinaire schrijvers: Claudia Roden. Zij weet altijd meer van een kookboek te maken dan enkel een verzameling geweldige recepten. Ze laat een land, de streken, mensen en cultuur tot leven komen. Dat deed ze in haar boek over de Joodse keuken net zo sprankelend als in het recent verschenen Spaanse smaken en ook in dit, in mooi nieuw jasje gestoken, kookboek over de geliefde Italiaanse keuken. • De smaken van Italië, Claudia Roden, november 2014 – 39,95