Bel ons: 085 - 016 06 06 e-mail

Een kinderkeukentje: 10 doe-het-zelf tips

Een kinderkeukentje: 10 doe-het-zelf tips

Tip 1: Het kopen van een kinderkeukentje
Tip 2: Een kinderkeukentje zelf maken
Tip 3: Inspiratie
Tip 4: Hou het eenvoudig
Tip 5: Ga los met accessoires in je kinderkeukentje
Tip 6: Denk aan de veiligheid
Tip 7: Gebruik materialen uit je eigen keuken
Tip 8: Maak je kinderkeukentje ook leuk voor volwassenen
Tip 9: Opbergruimte
Tip 10: Begin aan een kinderkeukentje!

Tip 1: Het kopen van een kinderkeukentje

Het Duktig kinderkeukentje van IKEA ©IKEANatuurlijk kun je net als naar ons naar IKEA om een Duktig kinderkeukentje aan te schaffen. Maar heb je minder haast dan kan je natuurlijk ook zoeken naar een gebruikt exemplaar op Marktplaats. Dat is duurzaam en scheelt wat in je portemonnee. Al valt het ons op dat de Duktig-speelgoedkeukentjes vrij waardevast zijn. Vanzelfsprekend voldoen ook houten kinderkeukentjes van andere merken. Gebruikssporen zijn als je het keukentje gebruikt als basis natuurlijk geen probleem. Die verdwijnen vanzelf met het vorderen van je project. Plastic kinderkeukentjes voldoen minder om zelf op te knappen. En laten we eerlijk zijn: wij vinden hout gewoon veel natuurlijker, leuker, mooier en toffer.

Tip 2: Een kinderkeukentje zelf maken

Natuurlijk kun je een kinderkeukentje ook helemaal zelf maken. Maak hiervoor een eigen ontwerp of struin internet af naar bouwbeschrijvingen. Zo vind je op FANtv.nl een zeer complete bouwtekening.Een plaatmateriaal als MDF is heel goed geschikt voor het maken van een kinderkeukentje. Aangezien je niet persé een grote plaat nodig hebt heb je wellicht materiaal over van een andere klus. En vraag anders eens bij je houthandel of ze wellicht kleinere stukken overhebben voor een vriendelijk prijsje.
Bedenk ook eens welke objecten je kan hergebruiken! Een afgeschreven keukenkastje tover je in een weekend om tot een leuk kinderkeukentje. Ook nachtkastjes, kleine vitrinekastjes en kisten voldoen prima.

Tip 3: Inspiratie

Bouwbeschrijving van een speelgoedkeukentjeWaar doe je nou inspiratie op voor het opleuken of maken van je kinderkeuken? Natuurlijk is internet een goudmijn vol inspiratie. Pinterest is een goed begin. Wij maakten alvast een bord met wat leuke ideeën. Onze website biedt vast ook ideeën.
Ook zonder beeldscherm ligt inspiratie voor het oprapen. Kijk eens in je eigen keuken, de keuken van je favoriete pizzeria of naar de plastic (bah!) keukentjes in de speelgoedwinkel. Wedden dat je er ideeën van krijgt?
Bekijk de keuken ook eens letterlijk vanuit het perspectief van een kind. Welke dingen zaken vallen op? Welke dingen zullen een kind nieuwsgierig maken? Het klinkt raar, maar kan verhelderend werken.
Natuurlijk kan je peuter zelf ook inspirerend werken. Speel eens mee en communiceer over eten en koken. Waarschijnlijk haal je er zo zaken uit die een plaats kunnen krijgen in een kinderkeukentje.

Tip 4: Hou het eenvoudig

Als wij het over hout en keukens hebben slaan we soms een beetje door. Vast ook in dit artikel. Misschien ben je niet zo handig of ontbreekt het aan tijd om je helemaal uit te leven. Niks mis mee. Zoek het dan in de eenvoud. Een mooie kleur of een subtiele aanpassing kan al een wereld van verschil betekenen. Met een stukje behang en goede lijm maak je in no-time van een doorsnee kinderkeukentje een persoonlijk kunststukje.

Tip 5: Ga los met accessoires in je kinderkeukentje

Inspiratie voor kinderkeukensNatuurlijk kun je een kinderkeukentje zelf helemaal aanpakken. Maar wat dacht je van de accessoires? Hiermee kun je een speelgoedkeukentje ook een eigen gezicht geven. Ben je goed op de naaimachine? Maak een kinderschortje, pannenlappen of gordijntjes met een knallend dessin. Haak je als de beste? Maak een zachte en gezellige keukenkat. En raak je net als ons niet verveeld van hout? Maak dan een broodrooster, pannenset, bestek of een keukenmachine uit hout.
IKEA, de bouwmarkt of een huishoudwinkel bieden ook veel materialen en producten waarmee je een kinderkeukentje eenvoudig kan upgraden. Knoppen, haken, bakjes, bestek en ontelbaar veel meer. Onze favoriet is Dille & Kamille. Zij hebben naast heel veel handige en leuke spullen ook volop bak- en kookspullen in kinderformaat. Accessoires die je (later) ook nog eens echt kan gebruiken om samen met kids te koken.

Tip 6: Denk aan de veiligheid

Een fabrikant die speelgoed op de markt brengt moet voldoen aan strenge eisen. Ook kinderkeukentjes die in de handel zijn moeten aan deze eisen voldoen. Niet gek natuurlijk, want je wilt wel dat je kleine veilig kan spelen. Let bij het opleuken of maken van een kinderkeukentje dan ook op de materialen die je gebruikt en hoe je deze verwerkt. Splinters, scherpe hoeken, uitstekende schroeven of spijkers zijn natuurlijk allemaal uit den boze. Verzink schroeven netjes en schuur goed. Ook verven en lijmen verdienen aandacht. Tegenwoordig zijn alle verkrijgbare verven vrij van lood. En in principe geeft een goed uitgeharde alkydverf geen problemen. Maar waarom zou je niet kiezen voor een watergedragen verf? Deze is niet alleen minder belastend voor het milieu, maar ook niet belastend voor de gezondheid. Je kunt hier zelfs mee aan de slag als je zwanger bent. Zorg wel altijd dat elke verf goed is uitgehard voordat er met het keukentje wordt gespeeld (reken hiervoor ongeveer een week). De acrylic Matt Emulsion and Acrylic Eggshell verf van Little Greene voldoen aan de strenge richtlijnen van NEN-EN 71-3:1995 en kunnen daardoor kindvriendelijk worden genoemd. Overigens worden de verven van Little Greene allemaal gefabriceerd met zo min mogelijk milieubelasting. Dat en de uitstekende kwaliteit van de verf maakt het sowieso één van onze favorieten.

Tip 7: Gebruik materialen uit je eigen keuken

Speelgoedkeukentje van eikehoutWat is er voor een kind nou leuker dan te spelen met een kinderkeukentje dat lijkt op dat waar papa of mama in koken? Gebruik daarom materialen die je ook in je eigen keuken vindt. Tegeltjes die je over hebt kun je prima op verlijmen op een plaatje OSB of watervast multiplex. HoutCuisine frontjes worden veel gecombineerd met betonnen aanrechtbladen. Voor een kinderkeukentje stort je deze makkelijk zelf. Gelijk een mooie oefening als je besluit ooit je blad zelf te storten. Daarnaast kun je restjes verf uit je eigen keuken gebruiken in het kinderkeukentje. Installatie- en afvoermateriaal is prima te gebruiken om het speelgoedkeukentje nog echter te laten lijken. Een pré voor technisch aangelegde kinderen.

Tip 8: Maak je kinderkeukentje ook leuk voor volwassenen

doe-het-zelf-kinderkeukenEen kinderkeukentje waar veel gebruik van wordt gemaakt is dan natuurlijk goed speelgoed. Bedenk wel dat zo’n kinderkeukentje vaak best een tijd in het oog staat. Je bergt het niet snel even op. Waarom zou je dan niet zorgen dat het geheel ook leuk is voor jezelf om naar te kijken? Maak het in dezelfde stijl als je interieur. Zo wordt het echt deel van je inrichting.
Als volwassen kun je het keukentje ook goed gebruiken om eens goed te spelen met ideeën voor je inrichting. Je kunt naar hartelust kleuren uitproberen bijvoorbeeld. En nog nooit een waterleiding gesoldeerd? Waarom niet gewoon proberen in het klein? Kan je het volgende keer in het echt! Zorg dat je van het kinderkeukentje sowieso een project maakt waar je lol in hebt en je creatief in kan uitleven. Zo maak je niet alleen een kind blij.

Tip 9: Opbergruimte

Deegrollers, pannen, bestek, kinderkookboeken, een koksmuts. Met een kinderkeukentje groeit ook het arsenaal speelgoed en accessoires. Denk bij het ontwerpen of het upgraden van een kinderkeukentje ook aan de mogelijkheden voor het opbergen. Wat dat betreft lijkt het net een echte keuken. Bedenk hoe je deze ruimte zo goed mogelijk kan benutten.
Ook ander speelgoed kan natuurlijk prima worden opgeborgen in het kinderkeukentje. Met een beetje fantasie kan een ovendeurtje net zo goed een garagedeur voor een Playmobil-brandweerwagen zijn. Gebruik je eigen fantasie en die van je kinderen om het kinderkeukentje ook een opbergmeubel te laten zijn.

Tip 10: Begin aan een kinderkeukentje!

Speelgoedkeuken HoutCuisine in SloophoutMisschien wel de belangrijkste tip: begin gewoon aan het maken of opleuken van een kinderkeukentje! Of je nu een doorgewinterde klusser bent of nog nooit een kwast hebt aangeraakt. Er kan weinig mislukken. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om ook met geen of weinig budget toch een prachtig eindresultaat te behalen. En je kinderen zullen het fantastisch vinden. Het spelen met een kinderkeukentje kan bovendien een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Begin dus vandaag nog! We vinden het leuk om je eindresultaat te zien. Deel het hieronder, op onze Facebook-pagina, Pinterest of stuur ons een mailtje. Veel succes en plezier.