Bel ons: 085 - 016 06 06 e-mail

Food fotografie met je smartphone: 30 foto tips

Food fotografie met je smartphone: 30 foto tips

Tips en trucs food fotografie

Maandag laten we elkaar geregeld de resultaten zien van onze culinaire uitspattingen in het weekend. Gewoon op het schermpje van onze iPhone, iPad of laptop. En hoe mooi de gerechten ook zijn; soms zien de foto’s er echt niet uit… Tijd voor verandering dus. We verzamelden tips en trucs om onze food fotografie op te schroeven.Hieronder delen we ze met jou. Je vindt tips over de voorbereiding, de styling, de compositie, over licht en lichtgebruik, techniek, onze tips en tricks en suggesties voor inspiratie en hoe je nog beter kunt worden met het fotograferen van food en culinaire onderwerpen.

Food fotografie: voorbereiding

Voorbereiding food fotografieTip 1. Zorg dat je snel kunt werken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor food fotografie: het fotograferen van eten. Als hobbykok zal je niet speciaal voor de foto koken. Het gerecht moet ook gewoon op tafel. Zorg dus dat je alles klaar hebt om een foto van je gerecht te maken en daarna het eten gelijk te kunnen serveren. Maak desnoods een proefopstelling met een leeg bord. Je kunt hier zelfs wat voorwerpen op leggen met dezelfde kleur en afmetingen van het uiteindelijke gerecht. Maak hiervan wat proeffoto’s om de compositie en styling te testen. Let wel op bij het werken met daglicht: het licht kan in de loop van een half uur veranderen.

Tip 2. Verzamel props voor je food fotografie

Food fotografie van alleen een gerecht is vaak saai. Kijk maar eens naar voorbeelden van food fotografie in magazines of kookboeken. Vaak zie je hier props: attributen of accessoires die een culinaire foto een stuk meer uitstraling geven. Een mooie lepel, een antiek kommetje of een hip glas. Verzamel dingen die je leuk vindt en kan gebruiken bij het maken van een foto van eten.

Tip 3. Denk na over de achtergrond

De achtergrond van een foodfoto bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van je foto. Je kunt kiezen om het tafelblad als achtergrond te gebruiken. Maar ook theedoeken, lapjes, een tegel, een stuk mooi papier of een mooie plank (natuurlijk onze favoriet) kunnen gebruikt worden om de achtergrond kleur en textuur te geven.

De styling van een culinaire foto

Culinaire fotografie mosselenTip 4. Laat het er smakelijk uitzien

Het doel van je inspanningen in de keuken is natuurlijk om een lekker en smaakvol gerecht te koken. Het doel van je foto is om dat over te brengen. En hoewel het oog ook aan tafel wat wil kan een minder uitziend gerecht toch noch heerlijk smaken. Op de foto heb je geen geur en smaak. Alleen het beeld. Zorg dus dat je foto van eten er zo smakelijk en lekker uit ziet als je voor elkaar kunt krijgen.

Tip 5. Gebruik een (groen) accentje

Chef’s gebruiken garnering om een gerecht beter te laten ogen. Van wat eenvoudige bieslook of een dot kiemgroenten tot bloemen en complete (eetbare) kunstwerken. Dat oogt niet alleen beter op het bord, maar ook op de foto. Besteed dus aandacht aan je garnering. Veel gerechten uit de oven en bijvoorbeeld stoofpotjes of puree kunnen soms wat saai of bruin ogen. Een takje, blaadje of dotje groen doen vaak visuele wonderen. Denk hierbij aan verse keukenkruiden, waterkers, kiemgroenten of [groene groenten].

Tip 6. Een beetje olie

Sommige producten kunnen de neiging hebben om aan de buitenkant snel uit te drogen. Dat ziet er op de foto niet zo mooi uit. Een beetje (olijf)olie kan wonderen doen. Breng het aan met een klein kwastje. Gebruik de olie met mate. Teveel ziet er gauw overdreven uit.

Tip 7. Groen, groener, groenst

Wil je groene groenten lekker groen serveren en fotograferen? Voeg tijdens het koken een klein schepje baking soda toe. Groene groenten krijgen worden zo nog groener. Dat staat mooi op het bord en dus ook op de foto. Wij probeerden het met spruitjes, sperzieboontjes en broccoli. Onze ervaring: mooi groen is niet lelijk. Baking Soda wordt ook verkocht onder de naam zuiveringszout en natrium bicarbonaat.

Compositie van je culinaire foto

Food fotografie Indisch gerechtCompositie is de ordening van elementen in een beeldvlak. Voorbeelden van compositie kom je meer tegen dan je denkt. Binnen schilderijen, tekeningen en reclames. Maar ook productontwerpers of architecten hebben te maken met compositie. Binnen de food fotografie heb je ook te maken met compositie. Binnen de fotografie vindt de compositie plaats binnen het kader.

Tip 8. Oneven aantal

Bestaat je gerecht voor je foto uit meerdere herkenbare elementen, zeg een close-up van aardbeien op een bordje, dan werkt het vaak beter om een oneven aantal van dat soort elementen in een foto op te nemen. Een oneven aantal in een compositie zorgt ervoor dat het oog en de hersenen het de losse elementen niet snel kunnen ‘groeperen’ of koppelen. Hierdoor heeft het beeld meer impact, wordt langer bekeken, is dynamischer en komt natuurlijker over voor de kijker.

Tip 9. De regel van derden

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de Gulden Snede of regel van derden. Veel composities voldoen aan deze ‘regel’. Eenvoudig gezegd verdeel je het beeld hierbij in drie gelijke horizontale en drie gelijke verticale gebieden. Die gebruik je om je beeldelementen te schikken. Je belangrijkste beeldelement(en) plaats je vervolgens op de snijlijnen van de denkbeeldige snijlijnen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een beeld dat voldoet aan deze regel ‘lekker oogt’. Lekker belangrijk, maar kijk maar eens bewust naar beelden die je aanspreken. Vaak zullen deze voldoen aan de regel van derden.

Tip 10. Het standpunt

Een belangrijke overweging bij het maken van een compostie is het standpunt. Je kunt een onderwerp namelijk vaak uit veel verschillende perspectieven benaderen. Zo kun je kiezen om iets van de voor- of zijkant te laten zien. Of juist vanuit vogelvluchtperspectief (van boven) of kikvorsperspectief (vanuit een laag standpunt). Door bij het fotograferen stil te staan bij het innemen van je standpunt ben je al veel bewuster met je beeld bezig en zul je merken dat je culinaire foto’s pakkender worden.

Tip 11. Kadering binnen de food fotografie

Naast het standpunt maak je tijdens het fotograferen ook een keuze hoe je het onderwerp in het kader brengt. Zet je het hele bord en de omgeving op de foto (totaalshot), kies je er- voor om alleen het eten binnen je kader te plaatsen (mediumshot) of maak je een detailopname (close-up) van een radijsje? Het zijn allemaal keuzes die uiteindelijk bepalend zijn voor de uiteindelijke compositie. Varieer hiermee en kijk naar het effect.

Tip 12. Let op het kleurgebruik binnen je culinaire foto

Denk tijdens de voorbereiding al na over het kleurgebruik in zowel het gerecht als je achtergrond en props. Stem de kleuren af op de ingrediënten van je dis. Meestal werkt een wat neutralere achtergrond beter. Maar maak je bijvoorbeeld een uitbundige Mexicaanse maaltijd, dan kunnen dito kleuren je foto versterken. Ook kunnen bepaalde kleuren een gerecht dat bij een bepaald seizoen of feest hoort versterken. Bijvoorbeeld rood en wit voor kerstgerecht en groen en geel voor een paasbrunch.

Licht en lichtgebruik

Culinaire fotografie dessertZonder licht geen foto. De invloed van het licht is dan ook een grote factor op het uiteindelijke resultaat van je food fotografie. Daglicht, raamlicht, of lamplicht hebben allen hun eigen karakteristieken. Daarnaast hebben ze invloed op kleur, schaduw en contrast.

Tip 13. Gebruik bestaand licht

Veel foodfotografen kiezen voor het werken met natuurlijk licht. Daglicht dus. Dat is makkelijk, je hoeft er geen dure studioflitsers voor aan te schaffen. Bovendien zie je gelijk het resultaat van het licht. Zeker voor een lens op een smartphone is veel licht een vereiste voor een goede foto. Zorg dus dat je fotografeert bij een raam of andere plek waar veel daglicht aanwezig is.

Tip 14. Reflecteer en verzacht het licht

Direct zonlicht kan een ‘harde’ foto opleveren. De schaduwen en lichte delen van je food foto hebben een hoog contrast. Dit kan al gauw resulteren in donkere gebieden waar niets meer te zien is en licht gebieden waar ook niets meer te zien is. Probeer in zo’n geval het daglicht te verzachten. Dat kan door het licht bij de lichtbron (het raam) te verachten. Bijvoorbeeld door het licht te filteren door vitrages of bijvoorbeeld een stuk radeer- of rijstpapier. Ook is het mogelijk de schaduwkant van je foto op te lichten door het invallende licht hier te reflecteren. Dit kan met een special reflector, maar ook een stuk piepschuim, een krant, een stuk aluminiumfolie of een spiegeltje kunnen wonderen doen.

Tip 15. Noodoplossingen bij te weinig licht

Vooral in de winter of in een restaurant zal het soms moeilijk zijn om voldoende licht te hebben om te fotograferen. Flitsen met de ingebouwde flitser van je iPhone of compactcamera is dan eigenlijk geen optie: de richting van dit licht zal het gerecht er ongetwijfeld op z’n slechts uit laten zien. Zo’n ingebouwd lampje is leuk voor een feestportretje maar niet erg geschikt voor food fotografie. Probeer allereerst bij het bestaande licht te fotograferen. Hou je telefoon of camera dan zo stil mogelijk. Gebruik kaarsen om één en ander bij te lichten (je krijgt wel een gelige foto) of licht bij met een gloeilamp. Een ledlamp komt qua kleurtemperatuur het dichts bij daglicht en zal minder kleurzweem geven dan andere soorten licht. Maar hoe dan ook: geniet vooral van je eten. Dan maar geen foto.

Techniek en food fotografie

Food fotografie met smartphone

Een voorbeeld van een food foto gemaakt met de app Hipstamatic en het Foodie Snappak

Tip 16. Gebruik je smartphone of compactcamera

Food fotografie is volgens vakfotografen één van de moeilijkste disciplines. Vanzelfsprekend doen zij het met professionele apparatuur. Toch kun je ook een heel eind komen met een mobiele telefoon met goede camera of een compact camera. Ook de profs zullen onderschrijven dat de fotograaf de foto maakt en niet de camera. Laat je dus niet tegenhouden als je geen dikke spiegelreflex hebt met 20 lenzen. Ook met je iPhone kom je een heel eind. En de foto’s die je er mee maakt zijn prima te gebruiken op internet. Of om bijvoorbeeld te gebruiken in een persoonlijk kookboek. Prima dus voor foodbloggers en foodies. En nog een voordeel: je kunt er lekker snel mee werken en zijn altijd binnen handbereik.

Tip 17. Houd je telefoon stil

Door het compacte formaat beweeg je een smartphone al snel tijdens het maken van een foto. Zorg dus dat je dit zo min mogelijk doet tijdens het maken van je foto. Steun met je ellebogen op het tafelblad of leun tegen een muur. Zorg dat je stabiel staat of zit. Het aanraken van het scherm om de foto te maken geeft altijd ongewenste beweging. Op de iPhone kun je ook de + toets gebruiken als ontspanknop voor de camera. Dat scheelt enorm in bewegingsonscherpt. En is handiger.

Tip 18. Stel beter scherp (iPhone)

De iPhone werkt met autofocus. Daarmee wordt de scherpstelling automatisch geregeld. Het kader in je scherm laat zien op welk punt de scherpstelling wordt ingesteld. Is dit niet het punt waarop scherp gesteld dient te worden dan kun je op je scherm tappen. De scherp- stellingen (en belichting) worden nu afgesteld op het gebied dat jij aangeeft.

Tip 19. Zet autofocus en belichting vast (iPhone)

In moeilijke lichtomstandigheden kan het soms handig zijn om de autofocus en de belichting vast te zetten. Om dit te doen tap je niet op je scherm, maar blijf je het scherm aanraken op de plek waar jij wilt scherpstellen/belichten. Er verschijnt AE/AF vergrendeling in je scherm. Je kunt nu een perfecte foto maken of met de vastgezette waarden opnieuw kaderen en een foto maken. Gebruik van deze functie laat je automatisch bewuster fotograferen. En daar krijg je betere beelden door. Zo gek nog niet om standaard te gebruiken voor je food fotografie dus.

Tip 20. Apps voor food fotografie

Voor zowel iOS (iPhone) en Android (het besturingssysteem van veel andere telefoons) zijn ontelbaar veel apps en filters te verkrijgen om je foto’s op te leuken, te verbeteren, te filteren of te bewerken. Sommige van deze apps zijn goed te gebruiken voor het fotograferen van eten. Ook met de filters van Instagram zijn leuke effecten te bereiken. Wij maken voor food fotografie veel gebruik van Hipstamatic (alleen verkrijgbaar voor iPhone). Binnen deze applicatie is het mogelijk om diverse instellingen te maken. Door middel van zogenaamde ‘packs’ kun je bepaalde effecten en stijlen realiseren. Wij maken veel gebruik van het Foodie Snappak welke qua stijl een beetje doet denken aan de fotografie van culinair fotograaf David Loftus. Let er wel op dat als je Hipstamatic gebruikt de hoogste kwaliteit instelt met het schakelaartje naast de ‘lens’.

Tip 21. Bewerk je food fotografie op tablet of telefoon

Het bewerken van je foodfoto’s kan zelfs op je telefoon of tablet. Natuurlijk kun je daar niet alles mee wat je met een volledige versie van Photoshop op je PC kunt. Met Snapseed kun je aardig wat knutselen aan je foto’s. Zelfs lokale bewerkingen zijn mogelijk. Verwacht geen wonderen. Een slechte foto wordt er echt niet beter door. Maar soms kan het net dat beetje meer geven. Snapseed is verkrijgbaar voor de iPhone en iPad en voor Android. En het mooiste? De app is nog gratis ook!

Food fotografie: nog meer tips and tricks

Food fotografie: detailTip 22. Maak genoeg foto’s

Je moet vaak al snel werken. En je wilt je eten ook nog eens snel op tafel. Dat levert altijd een beetje stress op tijdens het maken van je culinaire foto. Maak daarom altijd voldoende foto’s. Soms is een foto bijna helemaal perfect, alleen net niet scherp genoeg. Heb je er nog eentje tot je beschikking waar de scherpte beter is dan ben je gered. Maak dus voldoende foto’s. En varieer daarbij ook in het standpunt (laag, van boven, dichtbij) en compositie. Zo zorg je dat je altijd een beeld hebt dat je kunt gebruiken.

Tip 23. Vertel een verhaal

Iedere foto die je maakt vertelt ook een verhaal. Neem bijvoorbeeld ene typisch wintergerecht. Om dit te laten zien kun je door toevoegen van elementen, kleuren of handelingen versterken dat het een typische maaltijd is voor de winter. Kook je een gerecht voor een grote groep, laat dan in de foto ook zien dat het een recept is voor veel eters. Desnoods door in de achtergrond een groep te laten zien. Probeer altijd te bedenken wat je met de foto wilt overbrengen en hoe je dit kunt versterken of benadrukken.

Tip 24. Ga dichterbij

De befaamde oorlogsfotograaf Robert Capa is bekend om zijn uitspraak “If your photographs aren’t good enough, you’re not close enough.” En niet alleen in oorlogssituatie geldt dat, maar ook binnen de food fotografie. Kruip eens lekker dicht op je onderwerp. Het zal je verbazen dat eten er zo heel anders uit kan zien.

Tip 25. Doe meer met je culinaire foto’s

Het is natuurlijk leuk om de foodfoto’s die je maakt op je telefoon of tablet te hebben en er zo nu en dan iemand met verlekkerde blik naar te laten kijken. Maar bedenk dat je er veel meer mee kan doen. Post wekelijks je mooiste foto op Facebook of Pinterest (natuurlijk met recept) of begin een blog met food fotografie. En wat is er leuker en persoonlijker om bijvoorbeeld een persoonlijk kookboek voor iemand te maken? Gebruik je foto’s en recepten om de mooiste familierecepten te bundelen. Je vindt online voldoende manieren om zo’n kookboek te maken. Van een eenvoudig (aangepast) fotoalbum tot meer speciaal toegesneden kookboeken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij de HEMA. En wil je het helemaal zelf opmaken en heel mooi doen, dan kunnen we Blurb aanraden! Let er wel op dat je de foto’s uit je smartphone niet al te groot kunt laten afdrukken zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.

Tip 26. Kijk ook naar de tafel, ingrediënten en vergeten hapjes

Komen er vrienden of familie eten? Vergeet dan niet dat een gedekte tafel ook heel mooi kan zijn. Misschien denk je er niet direct aan, maar ook dit valt wat ons betreft onder een food foto. Het vertelt toch veel over eten, koken en genieten. Ook alleen de ingrediënten of één ingredient op een aantrekkelijke manier in beeld gebracht kan heel veel vertellen over een gerecht of recept. En vergeet ook niet dat er tijdens het ontbijt, lunch of zomaar tussendoor ook prachtige maaltjes en hapjes zijn om te fotograferen.

Tip 27. Voeg handen toe aan je food fotografie

Food fotografie is ook het vastleggen van actie. Het roeren in een pan, het snijden van een wortel of het vasthouden van een bord. Het toevoegen van handen in je culinaire foto kan je foto verlevendigen. Door de menselijke maat toe te voegen krijgt je foto een heel andere sfeer. Probeer het maar eens.

Verdiep je verder in food fotografie

Tip 28. Kijk naar wat anderen doen

Inspiratie vind je overal. Kijk wat anderen doen. Op internet, in kookboeken en magazines. Omdat eten een basisbehoefte is zul je overal beelden van eten tegenkomen. Food fotografie is echt overal. Door te kijken naar het werk van anderen kun je veel leren over styling, kadering, licht en compositie. Wij houden bijvoorbeeld het blog van Katie Quinn Davies het werk van Belg Tony le Duc en het magazine Foodies in de gaten. Op YouTube vind je trouwens een mooie minicursus food fotografie van David Loftus, de vast fotograaf van Jamie Olivier.

Tip 29. Volg een workshop of cursus food fotografie

Als je als foodie, of kookgek het fotograferen van eten ook heel leuk vindt is het volgen van een cursus de snelste weg om nog beter te worden in food fotografie. Wellicht loop je tegen de grenzen van het fotograferen met je smartphone. En ben je van plan om een spiegelreflex aan te schaffen. Een algemene cursus fotografie is dan geen slecht plan. Zoek maar eens waar deze in jouw buurt worden gegeven. Het aanbod is ruim voldoende. Ook kun je denken aan een speciale cursus food fotografie. Simone van den Berg van Simone’s Kitchen geeft zeer aantrekkelijke workshops food fotografie. Ook schreef zij een toegankelijk boek over food fotografie. Sterker nog: enkele van onze tips komen uit haar boek!

Tip 30. Vergeet niet te genieten

Hoe graag je ook mooie foodfoto’s maakt: vergeet vooral niet te genieten! Van het koken, bakken, fotograferen en natuurlijk opeten van je creaties. En mocht je nog meer willen genieten in de keuken, dan kun je natuurlijk altijd overwegen om dat te doen in een houten keuken van HoutCuisine. Je kunt altijd contact met ons opnemen. 
          </div>
        </div>

              </div>
    </section>
  
        

      </div>


    
    <div class=

Disclaimer: IKEA is een geregistreerd handelsmerk van Inter-IKEA Systems BV en is niet verbonden met HoutCuisine.