Maatwerk Mogelijk

FCS-gecertificeerd

Verschillende Houtsoorten

Hoe lang gaat een IKEA keuken mee?

Hoe lang gaat een IKEA keuken mee?

De levensduur van een IKEA keuken wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit ervan, maar ook door de montage en het gebruik. Daarnaast zijn er mogelijkheden tot vervangen, opknappen en renoveren, die de duurzaamheid en kwaliteit van de IKEA keuken aanzienlijk verbeteren. We nemen je mee in alles wat je hierover wilt weten.

Wat kun je van een IKEA keuken verwachten?

IKEA keukens zijn populair vanwege de kwaliteit en degelijkheid. Ze zijn relatief betaalbaar, dus ook voor de kleinere portemonnee. Maar dat doet niets af aan de kwaliteit. IKEA maakt gebruik van hoogwaardige materialen zoals massief hout, roestvrij staal en melamine voor hun keukenkasten en bladen. De constructie van IKEA keukens is stevig en goed ontworpen, waardoor ze bestand zijn tegen dagelijks gebruik en slijtage. De Scandinavische woongigant onderwerpt haar keukens aan uitvoerige tests en garandeert daardoor een lange levensduur. De garantie op de keukens van IKEA is zelfs 25 jaar.

Maar hoe lang gaat een IKEA keuken gemiddeld mee? Ten opzichte van keukens in dezelfde prijsklasse, gaan IKEA keukens vrij lang mee. Gemiddeld worden keukens na een jaar of negentien vervangen. De meest voorkomende redenen zijn slijtage aan blad of frontjes, of de wens voor een nieuwe look die past bij de huidige trends. Ben je zuinig op je keuken, dan kan deze gerust ook 40 jaar meegaan. Juiste montage en goed onderhoud zijn daarbij wel een must. De keuken mag ook iets van jóu verwachten.

Levensduur van IKEA keukenkasten

De keukenkasten zijn een belangrijk onderdeel van de keuken en moeten bestand zijn tegen dagelijks gebruik. IKEA maakt gebruik van duurzame materialen zoals massief hout en melamine voor hun keukenkasten. Deze materialen zijn bestand tegen vocht en temperatuurveranderingen, waardoor ze langer meegaan. Bovendien biedt IKEA verstelbare en flexibele kasten, waardoor u de indeling van uw keuken kunt aanpassen naarmate uw behoeften veranderen.

Levensduur van keukenbladen

Keukenbladen moeten bestand zijn tegen hitte, vlekken en krassen, aangezien ze vaak worden gebruikt bij het bereiden van voedsel. IKEA biedt keukenbladen van materialen zoals graniet, kwarts en laminaat. Deze materialen zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Kies je voor een werkblad van een specialist dan kan die zelfs nog langer meegaan. Het regelmatig onderhouden van de keukenbladen, zoals het vermijden van hete pannen zonder onderzetters en het schoonmaken van vlekken, draagt bij aan een langere levensduur.

Levensduur van apparatuur

De kwaliteit van de keukenapparatuur is van groot belang voor de levensduur van een IKEA keuken. IKEA, maar ook andere merken bieden een breed scala aan apparatuur, waaronder ovens, kookplaten, afzuigkappen en vaatwassers. Deze apparatuur is ontworpen om lang mee te gaan en betrouwbare prestaties te leveren. Het regelmatig onderhouden en repareren van de apparatuur kan de levensduur verlengen. Daarnaast kunnen technologische ontwikkelingen leiden tot verbeterde apparatuur, waardoor het soms nodig is om oude apparatuur te vervangen.

IKEA keuken montage

Wellicht een open deur, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend: lees en volg de meegeleverde IKEA handleiding zorgvuldig. Creëer een schone en lege werkplek, zodat je bewegingsruimte hebt. Werk met zijn tweeën; dat is vooral van belang bij het optillen en draaien van de keukenkastjes, en bij het bevestigen van de pootjes. Zorg dat alles waterpas staat, zodat er een gelijkmatige drukverdeling ontstaat. En, last but not least: neem de tijd. Een krasje of deuk door stoten of vallen is zo gebeurd, en valt niet onder de garantie.

Gebruik van een IKEA keuken

Bij normaal huishoudelijk gebruik kan de IKEA keuken lang meegaan. Maar wat verstaan we hieronder? Je kunt uitgaan van een klein gezin dat op een rustige manier met de keuken omgaat. Heb je een groot gezin met veel (kleine) kinderen? Enthousiaste huisdieren? Of ben je nalatig in het plegen van goed onderhoud? Dan moet je er rekening mee houden dat de levensduur van jouw IKEA keuken wat korter kan zijn.

Onderhoud van een IKEA keuken

Duurzaamheid hangt ook samen met goed onderhoud. Schoonmaken doe je gemakkelijk met een zachte, vochtige doek. Eventueel met een mild schoonmaakmiddel. Dit geldt voor kasten, ladefronten, deurtjes, wandplanken en andere houten oppervlakken. Let verder goed op met waterdamp; plaats bijvoorbeeld geen waterkoker recht onder een (houten) kastelement. Sommige materialen kunnen namelijk uitzetten door hitte of vocht. Kijk voor meer onderhoudstips op onze onderhoudspagina.

Garantie op IKEA keukens

De garantie op het IKEA Metod keukensysteem geldt voor huishoudelijk gebruik en dekt geen normale slijtage, kerven of krassen, schade door stoten of ongelukken, of indirecte schade. IKEA hanteert verschillende garantietermijnen voor verschillende onderdelen.

Garantie 25 jaar

Deze garantie geldt voor alle materiaal- en constructiegebreken in het Metod keukensysteem. De meeste onderdelen vallen onder deze garantie. Denk aan kastframes, deuren en ladefronten, scharnieren, lades, planken, poten en plinten, bedekkingspanelen, decorlijsten/kroonlijsten, bijna alle werkbladen en spoelbakken. Onderdelen die niet onder deze garantie vallen, zijn: knoppen, handgrepen, bepaalde werkbladen en spoelbakken, apparatuur, mengkranen en wandplanken.

Garantie 10 jaar

Voor alle keukenmengkranen geldt een garantie van 10 jaar. Dat is een zeer schappelijke termijn, aangezien veel andere merken (vaak ook nog eens duurdere) een garantietermijn van maximaal 5 jaar bieden.

Garantie 5 jaar

Voor apparatuur geldt een garantie van 5 jaar. Ook dit is vaak langer dan de garantietermijn die je op andere plekken krijgt.

Opknappen en renoveren

Is je keuken toch écht aan vervanging toe of ben je de look and feel gewoon een beetje zat? Dat hoeft nog steeds niet het einde te beteken van jouw IKEA keuken. Het binnenwerk gaat veel langer mee dan de buitenkant; de frontjes zijn het meest onderhevig aan intensief gebruik en slijtage. Ze worden simpelweg het vaakst aangeraakt. Het duurzaamste onderdeel van de keuken is daarom het keukenkastje. Dit kan prima een tweede ronde mee. Maar dan wel met een nieuw frontje erop. Noem het wat je wilt: opknappen, hacken, renoveren, upgraden, pimpen, customizen… Door de deurtjes, ladefrontjes en het keukenblad te vervangen, verleng je de levensduur van jouw keuken in een wip. Vaak ook nog eens met een betere kwaliteit tot gevolg. Neem eens een kijkje bij ons assortiment, of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Interieurtrends

Heb je geen last van slijtage, maar vind je jouw keuken niet meer mooi? Ons interieur is net als mode onderhevig aan trends. Zo bevond de keuken zich vroeger in een aparte ruimte, waar die nu vaak liever betrokken wordt bij de woonkamer. Ook is er een beweging geweest van praktische functionaliteit, naar meer uiterlijk schoon. Maar hoe kun je hiermee rekening houden? Wat je nu mooi vindt, vind je over een aantal jaar waarschijnlijk minder mooi. Daarom is het goed te kiezen voor een keuken die tijdloos is. Wat maakt een keuken dan tijdloos? Vaak gaat het om simpele vormen en natuurlijke materialen, zoals steen en hout. Of kies een keuken met een solide basis, die je nog eens in een nieuw jasje kunt steken. Zoals een IKEA keuken. Ga voor ideeën naar onze inspiratiepagina.

Wanneer kies je voor een IKEA keuken?

Als je bij het begin moet beginnen en een geheel nieuwe keuken nodig hebt, is een IKEA keuken altijd een slimme keus, waar je nog alle kanten mee op kunt. Maar soms heb je niet veel te kiezen, omdat je portemonnee het niet toelaat een compleet nieuwe keuken aan te schaffen. Ook dan biedt een IKEA keuken nog vele keuzeopties. Een IKEA keuken biedt mogelijkheden tot vervanging van de frontjes wanneer de tijd daar rijp voor is. Daarmee verhoog je de duurzaamheid van jouw keuken en van je spaarrekening.

Conclusie:

Is een IKEA keuken een goede investering voor de lange termijn? Dat is een volmondige JA! Een IKEA keuken heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding en gaat op zichzelf al vrij lang mee. Maar met de mogelijkheden tot renovatie met onze frontjes, kun je de levensduur aanzienlijk verlengen. En dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor het milieu.

Verleng de levensduur van jouw IKEA keuken met HoutCuisine

Het concept is simpel: jij zorgt voor de IKEA basis en je kiest de kast- en ladefrontjes bij HoutCuisine. Deze worden naar jouw wens geproduceerd en thuis afgeleverd, zodat jij ze makkelijk zelf op jouw IKEA keuken kunt monteren. Kijk voor meer informatie op onze hoe werkt het pagina.