Maatwerk Mogelijk

FCS-gecertificeerd

Verschillende Houtsoorten

Wat is het verschil tussen IKEA Faktum en IKEA Metod?

Verschil tussen IKEA Faktum en Metod

Stel, je bent net verhuisd en je hebt geen idee welke keuken je hebt. Hoe kom je daar dan achter? En wat moet je weten over de verschillen en overeenkomsten tussen de IKEA keukensystemen Faktum en Metod? In deze blog leggen we het allemaal uit.

Als je het vermoeden hebt van een IKEA keuken, is dat stap één. Stap twee is het uitzoeken van het keukentype, want IKEA heeft verschillende keukensystemen op de markt gebracht: Faktum en Metod. Het Faktum systeem werd meer dan 20 jaar geproduceerd, en werd in Nederland verkocht tot halverwege 2014. Dat systeem werd gekenmerkt door zijn functionaliteit en tijdloze ontwerp. Daarna is de overstap gemaakt naar het Metod systeem om te voeldoen aan de steeds veranderende eisen van moderne keukens. Sindsdien worden er ook geen Faktum onderdelen meer verkocht door IKEA. De systemen verschillen behoorlijk qua maatvoering en sluiten daardoor niet goed op elkaar aan. Dit maakt combineren een no-go.

We nemen je mee in de verschillen en overeenkomsten tussen het IKEA Faktum keukensysteem en het IKEA Metod keukensysteem. Zodat jij weet welk type IKEA keuken je hebt en wat wij eventueel voor je kunnen betekenen; onze producten zijn namelijk afgestemd op het IKEA Metod systeem. Verder zijn er ook een aantal voordelen van het Metod systeem, waar we je graag in meenemen.

IKEA Faktum keukens

Faktum was jarenlang een betrouwbare keuze voor IKEA-klanten. Het systeem bood een modulaire aanpak voor keukenontwerp, waardoor klanten veelzijdigheid hadden in termen van opslag en organisatie. Hier zijn enkele kenmerken en specificaties van het Faktum keukensysteem:

Duurzame constructie: Faktum kasten werden gebouwd met materialen van hoge kwaliteit, zoals spaanplaat en melamine. Deze materialen garandeerden een solide en duurzame basis voor de keukenkasten.

Verschillende afmetingen: Faktum kasten waren verkrijgbaar in verschillende afmetingen om aan verschillende ruimtevereisten te voldoen. Klanten konden kiezen uit verschillende breedtematen en de hoogte en diepte van de kasten aanpassen aan hun behoeften.

Stijlvolle keukenontwerpen: Faktum bood een breed scala aan deur- en frontstijlen, variërend van klassieke ontwerpen tot moderne en eigentijdse stijlen. Klanten konden de uitstraling van hun keuken personaliseren en aanpassen aan hun smaak.

IKEA Metod keukens

Metod is het nieuwste keukensysteem van IKEA dat het Faktum systeem heeft vervangen. Metod is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften en trends in keukenontwerp. Het biedt meer flexibiliteit en personalisatiemogelijkheden. Hier zijn enkele kenmerken en specificaties van het Metod keukensysteem:

Sterke constructie: Metod kasten maken gebruik van een frameconstructie met sterke materialen zoals geanodiseerd aluminium. Deze constructie zorgt voor een stevige basis en biedt de mogelijkheid om de kasten zwaarder te belasten.

Verbeterde opbergruimte: Metod kasten hebben een grotere opbergruimte in vergelijking met Faktum, dankzij de diepere en hogere kastmaten. Dit is vooral handig voor het opbergen van grote potten, pannen en andere keuken spullen.

Flexibiliteit in afmetingen: Metod biedt kasten met een diepte van 60 cm of 80 cm, waardoor klanten meer flexibiliteit hebben bij het ontwerpen van hun keukenindeling. Bovendien kunnen de kasten in verschillende breedtematen worden gekozen om perfect in de beschikbare ruimte te passen.

De verschillen

De gaatjes in de kasten

De gaatjes aan de binnenzijde van de keukenkasten geven gemakkelijk antwoord op de vraag of je een Metod of Faktum keuken hebt. Bij het Faktum systeem zie je slechts een enkele rij met gaatjes aan de voorkant van de kast. Bij het Metod systeem zijn dit twee rijen gaatjes naast elkaar.

De plint

De plinthoogte is een ander opvallend verschil tussen Metod en Faktum. In principe zou je het verschil tussen beide systemen ook alleen hieraan af kunnen lezen, maar het is aan te raden de andere verschillen eveneens na te lopen. De plinthoogtes zijn 160 mm bij Faktum en 80 of 110 mm bij Metod.

De kasthoogte

Er is ook een duidelijk verschil tussen de hoogtes van de keukenkasten bij Faktum en Metod. De kasthoogtes bij Faktum bestaan uit onregelmatige getallen (348, 572, 700, 924, 1248, 1948 en 2172 mm). De kasthoogtes bij Metod zijn altijd een veelvoud van 100 mm (400, 600, 800, 1000, 1400, 2000, 2200 en 2400 mm).

De kastbreedte

Een klein verschil is te vinden in de kastbreedtes. De breedte van Faktum keukenkasten ligt altijd 2 mm onder een veelvoud van 100 mm (198, 298, 398, 498, 598 en 798 mm). De breedte van een Metod keukenkast is simpelweg een veelvoud van 100 mm (200, 300, 400, 600 en 800 mm).

De lades

Het verschil bij de lades zit hem in het aantal lades, de kleur ervan en in welke kasten ze geplaatst kunnen worden. In een Faktum keukenkast kunnen 1, 2, 3 of 5 lades geplaatst worden. Bij een Metod keukenkast zijn de mogelijkheden groter, want hier kun je 1-8 lades in plaatsen. De zijkant van de lades zijn grijs-zilver bij Faktum en wit bij Metod. Verder is het bij het Metod systeem mogelijk om lades te plaatsen in de bovenkasten. Dit kan bij kasten van 800 of 1000 mm hoog.

Wat zijn de overeenkomsten tussen Faktum en Metod?

– De diepte van de onderkasten is bij beide systemen 600 mm.

– De diepte van de bovenkasten is bij beide systemen 370 mm.

– De keukenapparatuur is niet veranderd en past dus bij beide systemen.

– De garantieperiode beslaat in beide gevallen 25 jaar (met de uitzondering dat Faktum onderdelen gekocht voor 1 september 2007 onder een garantietermijn van 10 jaar vielen; die termijn is inmiddels voorbij).

De voordelen van het IKEA Metod systeem

– Door de lagere plint zijn de Metod keukenkastjes ruimer dan de Faktum kasten (800 mm vs. 700 mm; een verschil van 100 mm in hoogte).

– Er kan uit twee kleuren gekozen worden bij de Metod keukenkasten: wit of zwart. Bij Faktum was alles slechts in het wit verkrijgbaar. De zwarte optie biedt betere combinatiemogelijkheden met bijvoorbeeld een donkere houtsoort.

– De lades in de bovenkasten bij Metod bieden meer mogelijkheden. Niet alleen meer lades, maar bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om een bovenkast op een onderkast te plaatsen, waarmee je als het ware een buffetkast creëert.

– Naast de standaard lade Maximera, kun je bij de Metodlijn ook kiezen voor de goedkopere Förvara lade. Deze is goedkoper, waardoor de garantietermijn is geen 25 jaar is, maar 10 jaar. Daarnaast heeft deze lade geen softclose systeem; iets om mee rekening te houden. Het biedt echter wel meer mogelijkheden, vooral als je de kosten laag wilt houden.

– De scharnierposities zijn makkelijker te veranderen bij Metod.

– Er is bij Metod een handig railsysteem toegevoegd voor het bevestigen van de bovenkastjes.

– Er is veel meer keus in keukenstijlen, werkbladen en accessoires voor IKEA metod lijn.

Ik heb een Faktum keuken en wil nieuwe frontjes, wat nu?

Hoewel IKEA Faktum keukens inmiddels wat verouderd zijn, hoeft dit nog niet te zeggen dat ze niet meer goed zijn. Ook als de buitenkant zichtbaar verouderd is en een hoop te verduren heeft gehad, kan de binnenkant nog steeds solide zijn. Je kunt hier meer over lezen in onze blog over de levensduur van een IKEA keuken. Wanneer je de buitenkant dus wilt vervangen door nieuwe fronten, plinten en zijpanelen, zijn daar wel mogelijkheden voor. Hoewel wij niet over de exacte maatvoering van het Faktum systeem beschikken, denken wij graag met je mee. Wil je meer informatie hierover, neem dan contact met ons op.

Van IKEA Metod keuken naar luxe maatwerkkeuken

Onze houten frontjes worden geproduceerd volgens de exacte maatvoering van IKEA Metod en bevatten de precieze voorboringen voor de bijbehorende scharnieren en ladefronten. Hierdoor sluiten ze perfect aan en kun je ze zelf op je keuken bevestigen. Wanneer je er zeker van bent dat jij een Metod keuken van IKEA hebt, of wanneer je van plan bent een IKEA Metod keuken aan te schaffen, kun je dus gemakkelijk frontjes, plinten en zijpanelen bij ons bestellen om jouw IKEA keuken in een maatwerk jasje te steken, voor een betaalbare prijs. De eenvoudigste manier is om de (gratis) IKEA keukenplanner in te vullen en het ontwerp naar ons te sturen. Wij maken dan een vrijblijvende offerte voor je. Kijk voor de verdere stappen op de pagina Hoe het werkt.

Tot slot

Ben je benieuwd wat wij je te bieden hebben? Kijk dan eens op onze pagina voor IKEA keuken inspiratie of onze social media: Instagram of Facebook. Ook kun je een sample bestellen van onze houtsoorten en bewerkingen. We zijn nieuwsgierig naar je ontwerp en staan je graag te woord. Aarzel dus niet om contact op te nemen.